Dynamics 365 CE Updates: Een Nieuw Hoofdstuk

Onder het mom “Modernizing the way we update Dynamics 365” zullen onze Microsoft vrienden de manier waarop het Dynamics 365 updates op het Office 365 platform uitvoert grondig wijzigen. Deze wijzigingen zullen in het voorjaar van 2019 in voege treden, dus laten we eens in detail bekijken wat dit voor de Dynamics 365 online klant betekent.

Out with the old…

De Dynamics 365 online klanten die al enkele versies meegaan, zullen ondertussen wel vertrouwd zijn met het Customer Driven Update (CDU) proces. Het CDU proces liet toe om zelf te bepalen wanneer je naar een nieuwe versie zou overschakelen en liet zelfs toe om een versie over te slaan. Het kon namelijk zijn dat je als klant nog niet klaar was om een nieuwe versie te introduceren onder jouw eindgebruikers. In dit geval kon je één versie aan jezelf voorbij laten gaan en wachten op een volgende major release. CDU ervaren klanten zullen dan ook volgend scherm herkennen:

Dit was het scherm dat de CDU magie toeliet. Als klant kon je hier jouw voorkeursdatum opgeven en zelfs een alternatieve datum in het geval dat er op de voorkeursdatum iets zou foutlopen. Dit proces zal dus wijzigen in 2019… Out with the old, in with the new!

No customer left behind: iedereen dezelfde ervaring

Microsoft transformeert de manier waarop updates worden uitgevoerd voor Dynamics 365 online. Er zullen net zoals in het verleden nog steeds twee grote releases per jaar zijn: één rond april en één rond oktober. Tussen deze major releases door zal Microsoft ook op een regelmatige basis performantie -en stabiliteitsupdates uitvoeren. Deze “mini-releases” zullen minder zichtbaar zijn voor de eindgebruiker, maar zullen het platform wel verbeteren. Dit alles onder de noemer “continuous deployment”.

Om ervoor te zorgen dat alle klanten van deze updates ten volle kunnen genieten en dezelfde optimale gebruikerservaring krijgen, zal Microsoft wel verwachten dat iedereen op dezelfde versie zit. Maar wat houdt dit nu concreet in? Als je vandaag de dag nog geen gebruik maakt van versie 9 van Dynamics 365 Customer Engagement, zal je tegen ten laatste eind januari 2019 de upgrade naar v9 moeten voltooid hebben (via het traditionele CDU proces). Normaal heb je hiervoor zelfs al de Microsoft e-mail met de vraag om de upgrade in te plannen, ontvangen. Van zodra iedereen op v9 zit, zal de continuous deployment in gang schieten met in april de eerste grote update!

De geplande update timeline ziet er dus als volgt uit:

Twee major releases per jaar

Net zoals vandaag zal Microsoft dus nog steeds twee grote releases per jaar voorzien. Wanneer deze in het verleden vooral als de “Spring” en “Fall” releases gekend waren, lijkt het erop dat deze vanaf nu officieel als de “April” en “October” releases door het leven zullen gaan. Deze updates zullen heel wat nieuwe features en functionaliteiten bevatten, maar features die een grote verandering inhouden (met impact naar of verandering van de gebruikerservaring), zullen steeds standaard uitgeschakeld staan. De Dynamics 365 systeembeheerders zullen zelf kunnen bepalen vanaf wanneer de organisatie klaar is om de nieuwe feature te gebruiken door deze via de instellingen van de applicatie in te schakelen. Microsoft zal er ook steeds voor zorgen dat een update backward compatible is zodat gesupporteerde wijzigingen en uitbreidingen van het platform niet geïmpacteerd worden. Deprecated zaken (zaken die in een toekomstige versie zullen verdwijnen) zullen 12 maanden op voorhand gecommuniceerd worden, zodat een organisatie de tijd heeft om eventuele acties te ondernemen.

Automatische updates? Help!

Klanten hoeven niet meteen te panikeren dat ze volgend jaar opeens op een zonnige aprildag (of regenachtige oktoberdag) wakker worden om plots te merken dat er een upgrade heeft plaatsgevonden op hun Productie omgeving. Het Dynamics team zal de klanten (en partners) tijdig informeren over de nieuwe releases en iedereen zal steeds de kans hebben om de update eerst op een Sandbox omgeving te testen voor deze op Productie actief wordt. Je zal nog steeds de mogelijkheid hebben om de effectieve update van Productie in te plannen, maar wel binnen een beperkter tijdvenster. Slaag je er niet in om tijdig een update zelf in te plannen, dan zal Microsoft de update na het voorgestelde venster sowieso doorvoeren.

Zich klaar stomen voor een grote update zal dan ook in fasen gebeuren:

  1. Bekijken van de release notes die tijdig door het Dynamics Team ter beschikking gesteld zullen worden
  2. Testen van de nieuwe versie op een Sandbox omgeving
  3. Kiezen van een geschikte datum voor de Productie update
  4. Rustig achterover leunen, voetjes op tafel leggen en genieten van de automatische productie update

Conclusie

Hoewel deze transformatie van het uitvoeren van updates wat beangstigend kan lijken door een verlies aan controle die ermee gepaard gaat, zijn er zeker ook heel wat voordelen aan verbonden:

 

  • Er zal een betere performantie, stabiliteit en betrouwbaarheid van het systeem zijn voor iedereen aangezien het Dynamics Team nog maar met één versie zal rekening moeten houden.
  • Support door Microsoft én de partners zal optimaler zijn door het feit dat de expertise zich steeds op de meest recente versie kan concentreren.
  • In het algemeen lagere upgrade kosten aangezien klanten geen verschillende versies meer achter kunnen blijven en door het continue karakter de updates dus meer “lightweight” zullen zijn.

Zoals jullie kunnen lezen, zitten Microsoft en het Dynamics Team zeker niet stil en blijft het platform evolueren… En zoals altijd: heb je vragen of assistentie nodig, dan kan je steeds beroep doen op ons ervaren Dynamics 365 CE team!

Zie je de automatische updates toch niet zitten?