PowerApps: Waar staan we nu en wat brengt de toekomst nog?

Van kleine online dienst tot geïntegreerd cloud platform

In november wordt PowerApps drie jaar. Wat begon als een online dienst om mobiele en browser applicaties te maken, startend vanuit een leeg canvas, is uitgegroeid tot een geïntegreerd platform waarop data, business processen en applicaties naadloos samenwerken. PowerApps vormt samen met Flow en Power BI het Microsoft Power Platform, waarop je volledige business solutions kan ontwikkelen specifiek voor de noden van jouw organisatie.

Er is de laatste drie jaar veel gebeurd om dit mogelijk te maken, en er staan nog veel opwindende features op de roadmap. In deze blogpost beschrijven we het groeiproces van de PowerApps applicatie, van ontstaan over het heden naar wat de toekomst nog brengen zal.

Hoe het begon

Bij de eerste lancering van PowerApps waren de mogelijkheden zowel eindeloos als beperkt. Beperkt als we kijken naar wat er nu mogelijk is. Eindeloos omdat er een nieuwe dienst werd aangeboden die aan de vraag beantwoordde om snel en gemakkelijk business applicaties te ontwikkelen waarvoor minimale technische kennis vereist was. Canvas apps zagen het daglicht. Grootste voordelen: WYSIWYG editor, mogelijkheid om te linken met andere Office 365 diensten en intuïtieve interface zoals we die van Microsoft gewoon zijn.

Een canvas app starten vanaf nul is al eenvoudig, maar om het nog gemakkelijker te maken, werd het bijvoorbeeld ook mogelijk om vanuit een bestaande SharePoint lijst een PowerApp aan te maken om het formulier aan te passen.

Naast canvas apps werd ook meteen gewerkt richting de link met het Dynamics 365 platform. De Common Data Service (CDS) werd geïntroduceerd als de “uniforme backbone voor bedrijfsgegevens in PowerApps, Flow en pro ontwikkelingstools”. CDS is een database waarin entiteiten en hun onderlinge relaties kunnen gedefinieerd worden. Deze entiteiten kunnen dan gebruikt worden in PowerApps.

Dit was echter slechts het begin…

Van canvas apps naar een geïntegreerd platform

Wie ervaring heeft met Office 365, Microsoft 365 of Dynamics 365, weet dat Microsoft niet houdt van stilstaan op zijn online diensten. Ze komen regelmatig uit met nieuwe functionaliteiten of diensten die al dan niet al lang gevraagd zijn door de community van gebruikers. Dit is niet anders voor PowerApps. Iets meer dan een jaar na de lancering van canvas apps, werden in maart 2018 model-driven apps geïntroduceerd. Waar canvas apps starten vanuit de gebruikerservaring, starten model-driven apps vanuit het bedrijfsproces achter de data. PowerApps bouwt verder op het Dynamics 365 business application platform , en dit is duidelijk te zien in model-driven apps, die hetzelfde uitzicht hebben als gekende Dynamics 365 applicaties.

Eens model-driven apps gelanceerd waren, werd er gewerkt aan het verbeteren van de editeerervaring van deze apps. Een WYSIWYG form en view designer deden hun intrede. De doelstelling om het bouwen van apps eenvoudiger en intuïtiever te maken werd doorgezet.

Model-driven apps zijn beperkt tot een vaste set van mogelijkheden wat betreft de inhoud die ze kunnen tonen en op welke manier, canvas apps bieden meer keuze. Om ervoor te zorgen dat de mogelijkheden van canvas apps ook beschikbaar werden voor model-driven apps, werd het mogelijk om canvas apps te embedden op een model-driven app. In het onderstaande voorbeeld werd een visuele galerij van contacten toegevoegd aan het account formulier.

PowerApps biedt nu een echt geïntegreerd platform aan dat een aanvulling kan bieden op de bestaande Office 365 en Dynamics 365 diensten om zo een volledige oplossing voor je organisatienoden te voorzien.

Wat brengt de toekomst?

Tot nu waren PowerApps gericht op intern gebruik binnen het bedrijf. Hier komt verandering in. Recent werden PowerApps Portals aangekondigd: krachtige, low-code websites waarop externe gebruikers met de data in CDS kunnen omgaan, en die kunnen verrijkt worden met informatie uit andere Office 365 diensten zoals Power BI en SharePoint. Met de nieuwe portal designer kan website inhoud eenvoudig opgezet worden en wordt het makkelijker dan ooit om websites te creëren.

Daarnaast zal je binnenkort canvas apps kunnen delen met je professionele partners die een gastgebruiker zijn op je tenant. Enige vereiste? Dat ze een betalende licentie hebben voor PowerApps, net zoals je eigen gebruikers.

Om het ontwikkelen van canvas apps nog efficiënter te maken, zal het mogelijk worden om herbruikbare canvas componenten te bouwen en gebruiken. Net zoals canvas apps gebouwd worden, zullen componenten zoals vaste menu’s of kalenders, die ingewikkeld of vervelend zijn om telkens opnieuw op te zetten, kunnen ontwikkeld en gedeeld worden. Bij het maken van een nieuwe app kan je door bestaande componenten bladeren om ze meteen op je nieuwe app te gebruiken.

Deze drie nieuwe features worden verwacht in oktober GA (Generally Available) te zijn. Andere functionaliteiten die in de toekomst beschikbaar worden en waar we naar uitkijken zijn onder andere responsief ontwerp van canvas apps, een test framework voor applicaties, het verbeterde, geïntegreerde admin center en de uniforme Office 365 header.

Conclusie

PowerApps heeft in de eerste drie jaar heel wat grote sprongen gemaakt om een totaaloplossing te bieden voor applicatieontwikkeling binnen je organisatie. Wat startte met canvas apps, is uitgebreid naar model-driven apps, met de mogelijkheid om beide te combineren. Op korte termijn zal het ook mogelijk zijn om websites te ontwikkelen en je interne applicaties te delen met externe partners. Wij kijken er alvast naar uit om te zien wat de toekomst nog meer in petto heeft! Jij ook?

Ik wil zo snel mogelijk starten met PowerApps