Til je gebruikerservaring naar het volgende niveau met Power Virtual Agents

In november 2019 stelde Microsoft de meest recente toevoeging aan het Power Platform voor: Power Virtual Agents. Een low-code oplossing om snel chatbots te ontwikkelen en beschikbaar te maken voor je gebruikers. In een wereld waar mensen steeds sneller en gemakkelijker antwoord willen krijgen op hun vragen een uitgelezen manier om contact te leggen. We stellen het graag even aan je voor.

Een “Intelligent Virtual Agent”, wat is dat?

In de eerste plaats is een intelligente virtuele agent een chatbot. Ongetwijfeld ben je deze al tegengekomen op webshops en andere sites om eenvoudige vragen te beantwoorden of je zelfs te helpen bij het maken van je keuze. Met Power Virtual Agents kan je zelf snel, en trouw aan het concept van het Power Platform, low-code chatbots ontwikkelen.

Met de intuïtieve editor kan in recordtempo een nieuwe chatbot bij elkaar geklikt worden. Startend vanaf de verschillende topics die de bot zal behandelen, wordt de conversatieflow ingesteld. Deze bestaat uit vragen, gebruikersinput, condities en acties. Met het ingebouwde testvenster kan je alle aanpassingen meteen uittesten binnen dezelfde interface.

Het verschil met een ‘gewone’ chatbot wordt gemaakt dankzij de dichte integratie met Power Automate  (de nieuwe naam van Microsoft Flow). Je kan op elk moment in de conversatie een flow starten om acties uit te voeren of informatie op te halen uit Office 365, Dynamics 365 of een ander systeem. Alle connectoren die in Power Automate beschikbaar zijn kunnen dus aangesproken worden vanuit een Power Virtual Agent. Dit biedt ontzettend veel mogelijkheden wat betreft het ontsluiten van functionaliteiten en informatie naar je gebruikers!

Eenvoudig, complex, complexer

Je conversaties kunnen verschillende niveaus van complexiteit hebben, dankzij de mogelijkheid om condities en Power Automate acties toe te voegen. Een eenvoudige Virtual Agent zou bijvoorbeeld antwoord kunnen geven op enkele van de door klanten of werknemers meest gestelde vragen. Een Intelligent Virtual Agent kan ook actie ondernemen, bijvoorbeeld potentiële klanten helpen bij het maken van een keuze uit het assortiment op basis van enkele vragen. Nog een stap verder kunnen we gaan door het gekozen product aan het winkelmandje toe te voegen.

Als dit nog niet voldoende is, kan Azure Bot Framework gebruikt worden om de bot naar het volgende niveau te brengen. Dankzij artificiële intelligentie en natural language processing kan een bot op een heel natuurlijke manier met gebruikers communiceren. Bovendien leert hij constant bij en wordt zo de gebruikerservaring continu verbeterd. Skills die via Azure Bot Framework ontwikkeld worden kunnen eenvoudig toegevoegd worden aan Power Virtual Agents. Op deze manier worden de low-code bots met geavanceerde skills verrijkt.

Kies je kanalen

Eens de bot ontwikkeld is, is het een kwestie van deze tot bij de personen krijgen die hem kunnen gebruiken. Dit kan via verschillende kanalen zijn. Een bot kan zowel intern binnen de organisatie gebruikt worden, door te embedden in Teams, als extern. De mogelijkheden zijn veel breder dan Office 365. Je kan de bot bijvoorbeeld publiceren op je eigen publieke website, via Facebook Messenger of integreren in een applicatie. Kortom, in te zetten voor elk potentieel doelpubliek!

Zodra je bot gebruikt wordt, wil je deze ook kunnen monitoren. Er zijn monitoring dashboards ingebakken in het Power Virtual Agents platform. Deze geven je inzicht in de topics die het vaakst worden aangesproken, de oplossingsratio en algemene performantie van je bot. Met deze inzichten kan je je bot snel verbeteren waar nodig.

Power Virtual Agents biedt veel nieuwe mogelijkheden. Enerzijds kan het werk van je eigen werknemers vereenvoudigd worden met een interne chatbot. Anderzijds kan je je doelpubliek via een voor hen vertrouwd kanaal bereiken. Chatten en Instant Messaging is nu voor veel mensen tweede natuur, maak hiervan gebruik om je gebruikerservaring op alle vlakken naar het volgende niveau te tillen met Power Virtual Agents!